torstai 4. marraskuuta 2010

Dallaspitko



Meidän kodissa tuoksui tänään tuore pulla :) Koitin jäljitellä hiukan Fazerin Dallas-pitkon makua. Siinähän vanilja-rahkatäytteen lisäksi on toffeetäytettä. Toffeetäyttenä käytin karamellisoitua maitoa. Sitä saa ainakin nettileivontakaupoista. Yksi purkki riitti viiteen pitkoon.

 Dallaspitko  2 pitkoa

2 ½ dl maitoa tai vettä
1 pala hiivaa
1 dl sokeria
3/4 tl suolaa
2 tl kardemummaa
1 kananmuna
n. 7-8 dl vehnäjauhoja
75 g pehmeää rasvaa

Lisää kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva, sokeri, suola, kardemumma, muna ja puolet jauhoista. Lisää rasva. Vaivaa taikinaan loput jauhot vähitellen. Alusta taikina hyvin. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa, peiteltynä puoli tuntia.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Ota taikinasta melkein kolmasosa erilleen. Jaa lopputaikina kahtia ja kauli kaksi noin 40 cm x 10 cm kokoista levyä. Nosta levyt leivinpaperin päälle pellille.

Täyte 1:


Levitä karamellisoitua maitoa ohut kerros koko taikinalevylle. Käännä laidat keskelle.

Täyte 2:

100 g maitorahkaa
150 g pehmeää rasvaa
1,25 dl sokeria

Päälle:

raesokeria ja mantelirouhetta

Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi massaksi. Laita massa pursotuspussiin, leikkaa pussin päähän isohko aukko ja pursota massaa pitkon keskelle. Kauli loppu taikina ohueksi levyksi ja leikkaa siitä ohuita suikaleita. Asettele ne täytteen päälle ristikkokuvioksi. Anna pitkojen kohota vielä hetki. Voitele pitkot ja anna kuivahtaa hetki. Voitele vielä toisen kerran kevyesti. Näin saat kauniimman kiillon ja värin pitkoihin. Ripottele päälle raesokeria ja mantelirouhetta. Paista 200 asteessa, uunin toiseksi alimmalla tasolla, noin 20 min, kunnes pitkot ovat kauniin ruskeita.

Vaihekuvat pitkojen täyttämisestä:


Yhden pitkon kokeilin tehdä samoilla täytteillä, mutta eri mallilla. Tästä linkistä näet vaihekuvat saksittuun pitkoon.

Aikaisemmat kommentit:
JOHANNA KIRJOITTI 05.11.2010 - 05:59
Kiitos ohjeesta! Olenkin pitkään miettinyt kondensoidun maidon uusia käyttökohteita ja pulla oli yksi vaihtoehto, nyt ei tarvitse kuin toteuttaa :o)
KATRI (SITRUUNAMARENKI) KIRJOITTI 05.11.2010 - 10:27
Oi oi, tää on ihan varmana huippuhyvää! :)

Minä en ole koskaan kuullut, että Dallaspullassa olisi toffeeta...onko sitä pelkästään juuri noissa pitkoissa?
Opiskeluaikana niitä "oikeita", Fazerin dallaspullia tuli syötyä aikas paljon, aina piti ruokatunnilla hakea pullat kaupasta jälkkäriksi ;)
MERJA KIRJOITTI 05.11.2010 - 10:33
Katri: Kyllä näistä tuli aika hyviä :) Mutta ei kyllä ihan samanlaisia Fazerin pitkojen kanssa. En tiedä onko muiden leipomoiden dallaspullissa toffeeta. Fazerin pitkoissa ainakin on siellä välissä ja sitten keskellä vanilja-rahkatäyte. Sopii kyllä hyvin yhteen nämä maut.
KYÖKKIS-KATI KIRJOITTI 05.11.2010 - 14:07
Nam, pakko olla hyvää!!
KERMARUUSU KIRJOITTI 05.11.2010 - 17:59
Tämä ei voi olla muuta kuin hyvää!!! :P Täytyy kyllä laittaa kokeiltavien listalle...
JAANA KIRJOITTI 05.11.2010 - 19:45
Nam, kun on herkullisen kuuloinen ja näköinen ohje!
TARU KIRJOITTI 24.11.2010 - 14:22
Tämä dallaspitko oli loistava ohje! Kerrankin myös minä onnistuin, tavallisten pullien leipojana olen todella surkea. Maku oli oikein hyvä.Nam!
KATHY INKINEN-GALANG KIRJOITTI 20.05.2011 - 13:34
Mä just meinasin tehda pitko synttärille, kiitos tästä pullaohjesta. Ja sitten huomasin tätä karemelisoitu maito. Sitäkin säät asialaisesta kaupoista esim täällä Turussa (Poliisiaseman vieressa) Varmasti Helsingissa tai Tamperella missä on isompi asialainen kauppaa siella on myös. noin 2€ ja ei postikuluja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

AVAIN

Hopeaisen avaimeni
lainaan sulle vierahani
ovelle makujen aarreaittaan
lämpimäisten leivontaan.

Pöytä jo koreana sulla, oi
ystävät kylähän tulla voi!
Onnea herkullista toivottaen
vierailustasi kiittäen,

Merja