tiistai 30. elokuuta 2011

Mummo Ankan karviaispiiras


Kotilieden seinäkalenterissa 2011 elokuun kohdalla oli kivan näköinen karviaispiirasresepti. Niinpä leivoin pikaisesti piiraan ystäville, joiden luona kävimme iltaa istumassa. Resepti oli mainio. Ja tästäkin saa valmistettua monenlaisia versioita, vaihtamalla marjoja. Itse tein tämän reseptin puolikkaana. Onnistui hyvin myös sen kokoisena ja silloin siitä saa noin 8 palaa.

Mummo Ankan karviaispiiras

Täyte:

5 dl karviaisia
1 dl fariinisokeria
1/2 dl vettä
2 rkl perunajauhoja

Laita peratut karviaiset, sokeri, vesi ja perunajauhot kattilaan. Sekoita hiljalleen, kunnes seos kiehahtaa. Ota liedeltä ja anna jäähtyä.

Pohjataikina:

100 g voita/ margariinia
1 dl sokeria
2 kananmunan keltuaista
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa

Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Lisää keltuaiset hyvin sekoittaen. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita. Painele taikina piirakka- tai irtopohjavuoan pohjalle. Irtopohjavuoan pohjalle voit laittaa leivinpaperin. Sen avulla saat jäähtyneen piiraan siirrettyä tarjoilulautaselle hyvin. Kaada karviaiskiisseli päälle. Paista 175 asteisessa uunissa, toiseksi alimmalla tasolla, noin 20 minuuttia.

Pinnalle:

2 kananmunan valkuaista
1 dl sokeria
(1 dl kookoshiutaleita)

Vaahdota huoneenlämpöiset valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon kookoshiutaleet. Ota piiras uunista kun se on paistunut 20 minuuttia. Nostele marenkivaahto pinnalle ja paista vielä noin 10 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen. Jäähdytä ja siirrä tarvittaessa tarjoilualustalle.

Aikaisemmat kommentit:
KATARINA KIRJOITTI 31.08.2011 - 09:23
Näyttää hyvältä!
MERJA KIRJOITTI 31.08.2011 - 19:51
Ja on hyvää ;) Ihanan kirpsakka marjakiisseli ja marenki sopii hyvin yhteen.
SIRPA KIRJOITTI 01.09.2011 - 13:53
Hei, onko tuo yllä oleva ohje tehty minkä kokoiseen vuokaan?:) Pitää varmaan kokeilla, jollakin muulla kuin karviaisilla tosin...
MERJA KIRJOITTI 01.09.2011 - 20:49
Sirpa: Eli tähän kirjoitettu resepti ainemäärineen tehdään normaaliin piirakkavuokaan, eli onko se nyt jotain 24 cm halkaisijaltaan.. Itse tein puolikkaana käyttäen pellin päällä kakkurengasta, jonka halkaisija on muistaakseni 15 cm. Tietysti jos siitä haluaa korkeamman voi tehdä pienempään ja korkeampaan vuokaan.
JANITA KIRJOITTI 02.09.2011 - 20:49
Voi miten ihanan näköinen luomus! Niin kesäinen. :) Näyttää kerta kaikkiaan herkulliselta tuo karviaistäyte, nam. Ja ihanalta näyttää tuo kuorrutekin, oi...

Pakko muuten vielä kehua näitä blogisi kuvia - ne ovat vain niin kauniita! :) Ihania värejä ja asetelmia, aivan kuin jostain reseptikirjasta tai jostain. Vau! :)
MAMA KIRJOITTI 03.09.2011 - 12:44
Herkullisen näköinen piirakka. Meinasin minäkin tuota kokeilla, mummo-ihminen kun olen!=)
TARJUSKA S/ TAIKINATAIVAS KIRJOITTI 04.09.2011 - 11:42
Näyttää todella hyvältä, tätä pitää joskus kokeilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

AVAIN

Hopeaisen avaimeni
lainaan sulle vierahani
ovelle makujen aarreaittaan
lämpimäisten leivontaan.

Pöytä jo koreana sulla, oi
ystävät kylähän tulla voi!
Onnea herkullista toivottaen
vierailustasi kiittäen,

Merja