lauantai 15. syyskuuta 2012

Salama McQueen-kakku


Jamppa 32 v juhlii tänään synttäreitään ja hän sai yllätykseksi juhlapöytäänsä tällaisen Salama McQueen-kakun. Onnea Jamppa! 

Kakun tein pyöreästä kakkupohjasta muotoilemalla ja samalla tavalla pystyy tekemään vaikka minkälaisen autokakun. Autokakun tekemiseen ei siis tarvitse autovuokaa välttämättä, vaan muotoilu onnistuu helposti myös näin. Vaihekuvia napsin taas joten niiden avulla onnistut kakun kokoamisessa. Täytteet ovat samoja kuin aiemmissa postauksissa, johtuen siitä että tämä makuyhdistelmä on ollut niin suosittu. Toiseen väliin tulee makeampi täyte ja toiseen raikkaampi. Tässä kakussa on sokerimassaa aika reilusti paikoin. Mutta nehän voi jättää lautasen reunalle ;) 


Autokakku

Pohja:

6 kananmunaa
3 dl sokeria
10,5 rkl kiehuvaa vettä
6 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

Vaahdota kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää kiehuvan kuuma vesi, sekoita vain vähän. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi. Sekoita nostellen jauhot taikinaan. Paista voidellussa ja korppujauhotetussa vuoassa, uuniin alatasolla 175 asteessa, noin 45 minuuttia. Tarkkaile paistoaikaa. Anna pohjan vetäytyä vuoassa noin 10 minuuttia ja kumoa se. Jäähdytä hyvin. Leikkaa vaihekuvissa olevien ohjeiden mukaan. 

Täytteet:

Vadelma-kermahyydyketäyte

4 dl kermaa
100 g vadelman makuista hyydykejauhetta (esim. tukusta tai leivontatarvike-nettikaupoista)
½ dl kylmää vettä

Vaahdota kerma. Sekoita hyydykejauhe hyvin kylmään veteen. Lisää kerman joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

Valkosuklaa-tuorejuustotäyte

2 dl kermaa
100 g valkosuklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa

Anna tuorejuuston olla hetki huoneenlämmössä. Vaahdota kerma. Sulata suklaa. Sekoita suklaa ja tuorejuusto hyvin keskenään. Lisää kermavaahto. 

Kostutusvesi:

5 dl vettä
½ dl sokeria

Kiehauta vesi ja sokeri. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Kostutusveden määrä on tässä ohjeessa noin mitta. Sienikakkupohjaa saa kostuttaa enemmän kuin normaalipohjaa jotta se ei jää kuivaksi. Hetki ennen tarjoilua täytetty kakku vaatii enemmän kostuketta kuin edellisenä päivänä täytetty kakku. Itse teen aina kostutusvettä reilun määrän ja jos sitä jää yli, se säilyy jääkaapissa. Kostuttaa voit myös limsalla, vaniljamaidolla, mehulla.. 

Kakun kuorruttaminen ja koristelu:

Rasvakreemiä
noin 1200 g valkoista sokerimassaa (tai marsipaania)
elintarvikevärit: punainen, keltainen, musta (pastamainen)

Rasvakreemi

125 g huoneenlämpöistä rasvaa
n. 4 dl tomusokeria
tilkka vettä

Vatkaa pehmeää rasvaa hetki. Lisää joukkoon tomusokeri pienin erin. Vaahdota hyvin. Lisää lopuksi vesi ja vatkaa vielä hetki. Jos kreemi tuntuu liian jämäkältä levittämiseen, voit notkistaa sitä käyttämällä pienen hetken mikrossa.

Autokakun kokoaminen:


1. Leikkaa sahateräisellä veitsellä kakkupohja kuvan osoittamalla tavalla. 
2. Leikkaa iso pohjan palanen kolmeen osaan. 
3. Aseta alin pohjalevy tarjoiluvadin tai kakkualustan päälle. Kostuta levy ja levitä siihen vadelma-kermahyydyketäyte. Aseta tämän päälle keskimmäinen pohjalevy. Kostuta se ja levitä valkosuklaatäyte tasaisesti. Aseta kansilevy päälle ja kostuta. 
4.-6. Leikkaa toinen irtileikattu auton kylkipalanen kahtia. Levitä kakun keskelle hiukan täytettä ja aseta pidempi palanen täytteen päälle, kostuta se ja laita hiukan täytettä päälle. Aseta pienempi palanen päälle ja kostuta se.


7. Leikkaa auton katon takaosasta palanen viistosti pois. Aseta palanen katon jatkeeksi niin että pyöreä reuna on auton takaosaan päin. Laita täytettä hiukan väliin. HUOM! Vaiheiden 7-9 katon muotoilut eivät ole välttämättömiä jos tahdot katosta sen muotoisen kuin se on ennen näitä leikkauksia. 
8. Leikkaa toisesta ylimääräiseksi jääneestä auton kylkipalasta sopivan kokoinen palanen kattoon. Laita täytettä väliin ja aseta palanen paikoilleen. Kostuta palanen. 
9. Leikkaa sivuikkunoiden kohdasta kakkua hiukan viistosti taakse päin kapenevaksi. Leikkaa renkaiden kolot. Leikkaa myös auton nurkat hiukan pyöreämmäksi. Sivele kakku kauttaaltaan kreemillä. Kreemi eristää kakun kosteuden sokerimassasta. Laita kakku kylmään hyytymään joksikin aikaa. 
10. Auton katon muotokuva ylhäältä kuvattuna.
11. Värjää noin 1 kg sokerimassa laittamalla massaan pari tippaa punaista elintarvikeväriä. Vaivaa väri sekaisin massaan. Kaulitse sokerimassa kakun kokoon nähden sopivaksi, noin 2 ½ mm paksuiseksi levyksi. Käytä massan alla tomusokeria helpottamaan työskentelyä. Nosta levyä ylös käsivarren avulla ja sujauta kakku alle, nosta levy varovasti kakun päälle ja siloittele massa sileästi kakun pinnalle. 
12. Leikkaa ylimääräiset massat pois alareunasta veitsen avulla. Ylijäävän, puhtaan massan voit säilyttää hyvin kelmutettuna ja pussitettuna. Mikäli ylijäävään massaan on jäänyt kreemiä, poista ne osat ennen jatkosäilytystä. Punaisen kuorrutemassan voit jatkokäyttää koristeluun myöhemässä vaiheessa kerrotulla tavalla. Kakun muoto ja kuorrutus on nyt valmis. Tämän jälkeen jatketaan kakun koristelua haluamallasi tavalla. Laita kakku kylmään välillä. (Kuvassa näkyvä takaspoileri on tässä kuvassa vielä massiivinen, sen muutin pienemmäksi myöhemmin.)


Kaikki auton koristelut on tehty värjäämällä valkoista sokerimassaa erivärisiksi. Punaisen päällyskuorruksen jämäpalat on käytetty ääriviivoihin, numeroiden alareunaan ja loput ovat jatkovärjätty mustaksi. Näin ei jää ylimääräisiä massoja kovin paljon säilytettäväksi. Koristeet voit tehdä kaulimen, hyvän veitsen ja käsien avulla. Esimerkiksi auton renkaat on tehty pyörittämällä mustasta massasta ensin pallo, jota on hiukan litistetty. Sen jälkeen paina palanen renkaan koloon kakkuun. Painele renkaan kuviot veitsen avulla. Tämän jälkeen pyöritä punaisesta massasta pienempi pallo renkaan keskustaksi jne. Et siis tarvitse erikoisia muotteja. 

Mikäli tahdot tehdä jonkin tietynlaisen autokakun, ota vaikka netistä mallia haluamasi auton yksityiskohdista. Tässä salamakakussa autossa olevat tekstit on tehty pikeerillä, joka on valkuaisesta ja tomusokerista sekoittamalla tehty paksuhko sileä massa. Sen voi värjätä ja pursottaa esim leivinpaperista tehdyllä pursottimella tai paksun muovipussin avulla. Leikkaa pursotusaukko suoraan niin saat massan tulemaan pussista hyvin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

AVAIN

Hopeaisen avaimeni
lainaan sulle vierahani
ovelle makujen aarreaittaan
lämpimäisten leivontaan.

Pöytä jo koreana sulla, oi
ystävät kylähän tulla voi!
Onnea herkullista toivottaen
vierailustasi kiittäen,

Merja